Eerste Hulp Bij (Orthodontische) Ongevallen

Tijdens praktijkuren
Als er iets mis is met de beugel, is het raadzaam contact op te nemen met de praktijk.

De receptioniste kan dan een afspraak met u inplannen om de klacht te laten verhelpen.

 

 

’s Avonds/ in het weekend/ op vakantie
Hieronder staan tips voor het geval er ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen zijn met de beugel. Kijk eerst even goed wat de oorzaak van het probleem is. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak om de beugel te laten repareren. Bij ernstige pijnklachten door de beugel in het weekend kan tussen 9.00 uur en 10.00 uur het noodnummer gebeld worden (dit nummer krijgt u te horen als u de praktijk belt). In de vakantie kan voor dringende gevallen eventueel een lokale orthodontist of tandarts geraadpleegd worden als het probleem niet door patiënt zelf opgelost kan worden.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van veel voorkomende klachten en de oplossing daarvoor.

 

Klacht:
De gehemelte beugel zit los.
Oplossing:
Probeer met de duim de beugel terug te duwen in het daarvoor bestemde slot aan de binnenkant van het ringetje. Lukt dit niet, knip dan de elastiekjes die nog wel om de beugel zitten aan de binnenkant door, en probeer de gehemelte beugel in zijn geheel naar voren uit de mond te nemen. Bewaar de beugel goed!

Als de losse (uitneembare) beugel kapot is of heel erg pijn doet, laat je de beugel uit en maak je zo spoedig mogelijk een afspraak.

 

Klacht:
Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong. Of de spalk (draadje achter de tanden) prikt.
Oplossing:
Bedek het irriterende deel met was. Probeer een uitstekend deel achter in de mond af te knippen met bijvoorbeeld een stevig nagelknippertje. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

 

Klacht:
Er zit bij de vaste beugel een ringetje (bandje)/ slotje los.
Oplossing:
Als je last van het ringetje/ slotje hebt, kun je het eventueel met was bedekken. Stop met het dragen van een elastiekje naar het betreffende ringetje/ slotje. Laat het ringetje/ slotje gewoon zitten of, als het toch uit de mond komt, bewaar het goed en neem het mee. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje/ slotje weer vast te laten zetten.

 

Klacht:
Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden gemaakt zit los.
Oplossing:
Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

Video's