Onze behandelingen

Bij iedereen is het gebit anders. Dit geldt ook voor eventuele afwijkingen in de stand van de tanden of kaken. Welke beugel geschikt is verschilt daarom per persoon. Er zijn veel verschillende beugels en technieken. Hieronder een aantal voorbeelden van beugels waar wij regelmatig mee werken.

Vaste apparatuur

De vaste apparatuur bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. De brackets worden met elkaar verbonden door een draad. Wij gebruiken metalen en tandkleurige (keramische) brackets. We informeren je graag verder over de verschillende brackets.

beugel - vaste apparatuur

Invisalign

Met Invisalign kun je op een onopvallende manier je gebit recht zetten. Invisalign brengt met behulp van 3D-beeldvorming je gebit in beeld. Van beginstand tot aan het gewenste eindresultaat en geheel volgens het voorschrift van de orthodontist. Op basis hiervan wordt een reeks transparante hoesjes (aligners) op maat gemaakt. Op deze manier worden de tanden stap voor stap in de gewenste stand gebracht. De duur van de Invisalign behandeling is afhankelijk van de gebitsafwijking en specifieke wensen.

Invisalign doorzichtige beugel

Forsus-veren

De Forsus-veren bevestigen wij aan de vaste beugel. De veren geven een lichte continue druk en verplaatsen daarmee de boventanden naar achteren en de ondertanden naar voren. Hierdoor kan een overbeet worden gecorrigeerd.

Activator

De activator is een uitneembare beugel die ook wel blokbeugel genoemd wordt. De groei van de onderkaak wordt hiermee gestimuleerd ten opzichte van de bovenkaak om zo een vergrote overbeet te corrigeren. Een activator werkt alleen tijdens de groei.

Plaatbeugel

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte ligt en metaaldraden voor houvast. Er zijn veel variaties mogelijk van de plaatbeugel. Zo kan bijvoorbeeld een diepe beet worden opgelost met een opbeetplaat of de bovenkaak wat verbreed worden met een expansieplaat.

plaatbeugel

Kaakverbreding

Als de bovenkaak te smal is kunnen wij deze verbreden. Hiervoor zijn verschillende typen beugels. Wij gebruiken vooral de hyrax en de palatinale bar.

Hyrax: Een hyrax zorgt ervoor dat de bovenkaak in korte tijd breder wordt. Twee keer per dag draai je zelf een schroefje aan, waardoor de kaak steeds een beetje breder wordt. Deze beugel werkt erg snel en heeft zijn werk meestal in ongeveer twee weken gedaan. Daarna moet de hyrax ongeveer drie maanden blijven zitten om te stabiliseren.

Palatinale bar: Als er maar een klein beetje verbreding nodig is gebruiken we vaak een palatinale bar. Deze metalen draad wordt op maat gebogen en geplaatst.

Kaakoperatie

Wanneer de kaken niet meer groeien, is soms een kaakoperatie nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Bij deze behandeling is een goede samenwerking met de kaakchirurg belangrijk. Voorafgaand aan de operatie worden de tanden en kiezen op de goede plaats in de kaak gezet met de beugel. De operatie zorgt ervoor dat de kaken zelf vervolgens in de goede positie gezet worden. Wij werken meestal samen met het Meander Medisch Centrum en het Amsterdam UMC.

Heb je een vraag over een van deze
behandelingen neem dan contact met ons op.

Tarieven en verzekeringen

In onze praktijk geven wij je graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Netpoint factoring BV voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat je een rekening voor de zorg krijgt van Netpoint. Netpoint is op werkdagen te bereiken op nummer 0416-541509. Alle informatie over declaraties en betalingen kun je inzien op www.uwdeclaraties.nl.

 

De kosten en vergoeding van een behandeling bij de orthodontist zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebitssituatie, het soort beugel en de duur van de behandeling. De vergoeding van jouw zorgverzekeraar hangt af van de polisvoorwaarden van uw verzekering. Daarnaast is de vergoeding van je behandeling mede afhankelijk van de leeftijd. De vergoeding voor patiënten tot 18 jaar is over het algemeen vrij gunstig.

 

Gemiddelde tijdsduur en kosten orthodontiebehandeling

Een orthodontiebehandeling duurt meestal tussen de 2 en 3 jaar. Een gemiddelde beugelbehandeling kost tussen de € 2.500,- en € 3.500,- euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het gebruikte beugelsysteem.

 

Bepaling tarieven orthodontie

Orthodontisten bepalen niet zelf de prijs van een orthodontiebehandeling. De tarieven voor beugels zijn sinds 1 januari 2013 vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De kosten van behandelingen zijn dus bij alle orthodontisten in Nederland hetzelfde. Je vindt de vastgestelde tarieven op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_715191_22/2/

 

Vergoeding orthodontie zorgverzekering

Bij kinderen tot 18 jaar wordt een beugel alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Om de kosten van een orthodontiebehandeling wel vergoed te krijgen dien je een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij het zoeken van een passende aanvullende verzekering is het belangrijk te letten op de premie, maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en of er bepaalde voorwaarden gelden, zoals wachttijden.

 

Vergelijk hier de verschillende verzekeringspolissen met elkaar om een goede keuze te maken. https://vergelijkmondzorg.nl/orthodontie/

 

mondscanner

De nieuwste technieken

We hebben een mondscanner in huis. Het nemen van afdrukken is daarom meestal niet meer nodig. Verder werken wij ook veel met Invisalign (de onzichtbare beugel), vooral bij volwassenen. Wil je meer hierover weten. Neem dan contact met ons op!