Wat doet een orthodontist?

Het doel van orthodontie (gebitsregulatie) is het verkrijgen van een goed functionerend gebit wat tevens goed onderhouden kan worden.

En uiteraard een mooie stralende lach!

Maar dat is nog niet alles.

De officiële naam voor een orthodontist is: ‘specialist in de dentomaxillaire orthopedie’. Dit betekent dat een orthodontist zich niet alleen bezig houdt met het recht zetten (reguleren) van tanden en kiezen, maar ook met de groei, dat wil zeggen: het begeleiden van de groei (groeimodificatie) van de kaken.

Behandelmoment met betrekking tot leeftijd
Kort gezegd kun je om twee redenen een orthodontische behandeling nodig hebben. Namelijk een tandstandafwijking of een kaakafwijking. In de meeste gevallen is het een combinatie hiervan.

In geval van een kaakafwijking (die tijdens de groei gecorrigeerd wordt) is het van belang om gebruik te maken van de groeispurt. In geval van een tandstandafwijking is het aanvang van de behandeling niet leeftijdsgebonden. Voor de meeste kinderen is het prettig om het grootste deel van de behandeling zoveel mogelijk op de lagere school af te hebben. Ons advies is dan ook om een consult te plannen als het kind in groep 7 zit. Met andere woorden: je hoeft niet klaar te zijn met wisselen om met een orthodontische behandeling te beginnen!

Een op de drie jongeren heeft tegenwoordig een beugel. Ook steeds meer volwassenen besluiten om een beugel te nemen. Tanden en kiezen kunnen op iedere leeftijd nog verplaatst worden, dus ook bij volwassenen. Het is daarbij wel van belang dat er sprake is van een gezond parodontium (steunweefsel). Is er tevens sprake van een kaakafwijking, dan kan het zijn dat de orthodontische behandeling gecombineerd wordt met een kaakoperatie.