Waarom goed poetsen?

 

Een schoon gebit en gezond tandvlees is erg belangrijk! Het is één van de belangrijkste voorwaarde tijdens jouw orthodontische behandeling. Wanneer je slecht poetst, ontstaat er schade aan het tandglazuur. Deze kan niet meer hersteld worden!
Als je slecht of matig poetst, blijven er voedselresten achter. Door die voedselresten ontstaat tandplak, die vol bacteriën zit. De bacteriën in plak zetten zoetstoffen (limonade en snoep) om in zuren, hetgeen het glazuur aantast. Eerst in de vorm van verkleuringen, die uiteindelijk gaatjes kunnen worden. Door de plak (bacteriën) raakt het tandvlees ontstoken waardoor het kan gaan zwellen. Ontstoken tandvlees is rood van kleur en bloed snel (bijvoorbeeld tijdens het poetsen). Een schone mond is dus erg belangrijk!

Hoe houd ik mijn mond goed schoon?
Gebruik een tandenborstel met een kleine kop met zachte haren (soft). Het gebruik van een elektrische tandenborstel is ook prima, maar niet per se nodig. Nu je een beugel hebt, zal de tandenborstel wat sneller vervangen moeten worden. Dit komt omdat de haren van de borstel steeds over de ijzeren slotjes gaan.

Hieronder staat, stap voor stap, beschreven hoe je je mond goed schoon maakt en schoon houd!

  • Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Plaats de borstel aan de bovenkant van de draden en slotjes op de rand van tandvlees en tand. Zorg dat je achterin begint en maak kleine korte bewegingen heen en weer. Hierbij blijven de haren van de borstel per tand ongeveer 3-5 seconden op dezelfde plaats. Schuif dan de borstel iets op en doe hetzelfde. Zorg ervoor dat er geen stukjes worden overgeslagen.
  • Plaats nu de borstel weer achter in de mond, maar dan net boven de draden en slotjes zodat de bovenrand van de slotjes wordt gepoetst en de overgang van de tand naar het tandvlees. Maak weer kleine korte bewegingen zoals bij de eerste handeling.
  • Plaats de borstel weer achter in de mond, maar nu recht op de slotjes. Blijf korte kleine bewegingen maken.
  • Plaats de borstel onder de draden en slotjes zodat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen tussen de slotjes wordt gepoetst. Maak weer dezelfde bewegingen met de borstel zoals hiervoor.
  • Poets de kauwvlakken van de kiezen en de snijranden van de tanden door de borstel recht op de vlakken te zetten en kleine schrobbewegingen te maken.
  • Poets de binnenkant van de tanden en kiezen door ook hier de borstel onder een hoek te plaatsen en korte bewegingen te maken. Poets ook nu het tandvlees goed mee.
  • Herhaal nu de stappen 1 tot en met 6 voor de onderkaak.
  • Na het poetsen met de gewone tandenborstel is het belangrijk om onder de draden te reinigen. Dit doe je met een ragertje. Door het ragertje te gebruiken worden de zijkant van de slotjes, en de tandvlakken onder het draadje gereinigd. Zorg ervoor dat je het ragertje vanaf het tandvlees richting de mond gebruikt.
  • Als laatste is het belangrijk dat de ruimtes tussen de tanden gereinigd worden. Dit doe je met een tandenstoker. De ruimtes tussen de tanden zijn driehoekig van vorm, vandaar dat de tandenstoker dat ook is. Satéprikkers of andere stokjes helpen daarom niet. Zet de tandenstoker net boven het tandvlees met de platte kant in de richting van het tandvlees. Beweeg nu de tandenstoker richting het tandvlees zodat het tandvlees wat ingedrukt wordt. Duw nu de tandenstoker tussen de twee tanden door tot de stoker niet verder kan, herhaal dit 3x per plek.

Tot slot: Kijk na afloop in de spiegel of het gebit en de beugel echt helemaal schoon zijn!